Nyhetsbrev 5 NorrGIS

Släpp geodata fritt, det är höst

Hej NorrGISare, här kommer ett nyhetsbrev från NorrGIS med aktuella aktiviteter under hösten.

En mängd aktiviteter, konferenser och källor till kunskap erbjuds på många olika ställen.

Denna vecka far också NorrGIS till Umeå för att göra studiebesök hos Länsstyrelsen i Västerbotten, SLU och Umeå universitet samt Umeå kommun.

Vi ser fram emot att träffa över 30 talet NorrGIS medlemmar från företag, organisationer och kommuner. Våra fysiska aktiviteter är ju dessutom perfekta för att nätverka och lära känna våra kollegor i branschen på ett lättsamt sätt.

En av punkterna blir att diskutera hur NorrGIS kan jobba med öppna geodata och där vi bland annat får lära oss mer om Umeås öppna dataportal. Vi kommer lite senare i höst att genomföra ett SAMSAM om detta.

Umeå kommun med Annika Deschamps i spetsen är ”studirese-general” och har fixat ett fantastiskt program! Tack för ditt engagemang Annika! Det är roligt med en aktiv styrelse.

Jag passar att lite extra redan nu puffa för kommande års stora aktiviteter!

Nästa år kommer nämligen två av de större konferenserna inom Geodata – Kartdagarna och Mätkart till norra Sverige.

Jag hoppas att du tar chansen att vara med som talare, eller utställare och passar på att berättar om allt spännande som händer i NorrGIS-land.

Call for papers ligger ute för båda konferenserna. Läs mer i nyhetsbrevet om hur du anmäler föredrag eller blir utställare.

Arrangörerna för kartdagarna, Kartografiska sällskapet, har också ställt frågan om vi som NorrGIS medlemmar kan delta som Sessionsledare.

 

Håll till godo med nyheterna och passa på att ta del av information och nyheter från Lantmäteriet. Det är mycket på gång även där.

 

Och du, visst kommer du till NorrGIS idékonferens som vi nu ligger i planering för, nästa år är det Lövånger som tar emot oss alla idérika NorrGIS medlemmar.

Läs mer också om det och så syns vi förhoppningsvis där i slutet av januari.

Nu laddar jag själv inför Internationell GIS dag då vi från Luleå lanserar vår kartbaserade trygghetsapp för medborgare.

Det känns givetvis tryggt att ha bra och kreativa GIS-utvecklare som kollegor!

 

/Jonny Halvarsson

Ordförande NorrGIS

Luleå 22 oktober 2024

 

NorrGIS Nyhetsbrev 5:2024 Oktober

 

Inbjudan och anmälan till SAMSAM om Öppna data – 14 nov 2024

På NorrGIS Studieresa till Umeå kommer vi bland annat få ta del av hur Umeå kommun jobbar med att tillgängliggöra öppna geodata.

Vi kommer som en uppföljning att genomföra vårt koncept från 2023 – SAMSAM och öppnar upp för dig som medlem att delta i Samtal om samhällsbyggnadsprocessen – som har just tema Öppna geodata

Registrera dig via webbinarielänk till Teamsmöte:

 

Diskutera:

  • Vad är dina tankar kring öppna geodata
  • Möjligheter och hinder kring öppna geodata
  • Vad gör din organisation kring öppna geodata
  • Hur jobbar du med metadata för att beskriva dina öppna data
  • Ge dina bästa tips för öppna geodata

 

Kika och läs mer om öppna data/öppna geodata på länkarna nedan:

Öppna datadirektivet: https://www.regeringen.se/om-webbplatsen/psi-direktivet/

DIGGS dataportal: https://www.dataportal.se/

Geodataportalen: https://www.geodata.se/geodataportalen/

LST geodatakatalogen: https://ext-geodatakatalog.lansstyrelsen.se/GeodataKatalogen/

Umeå Öppna data: https://opendata.umea.se/pages/startsida/

Luleå Öppen geodataportal: https://geodataportalen-luleakommun.opendata.arcgis.com/

Skellefteå Öppna geodata:

https://data-skelleftea.opendata.arcgis.com/

Nationell geodata plattform: https://www.lantmateriet.se/ngp och Geotorget: https://geotorget.lantmateriet.se/geodataprodukter

Standarder för geodata; https://www.sis.se/relevantastandarderfrgeodataenvgledning/

 

NorrGIS och internationell GIS-dagen 20 nov 2024

Som vanligt ser vi gärna att du sprider information ut till allmänhet, kollegor, skolor, företag och kunder!

Vad tänker du hitta på i år. NorrGIS erbjuder som vanligt sina medlemmar sponsring på 500 kr för inköp av GIS-dagstårta.

Håll ett event och visa vad du gör. Arrangera ett öppet hus. Håll en presentation. Besök och berätta om GIS på en skola.

Bjud på GIS cake!

In och anmäl dina event på https://www.gisday.com.

Vill du sprida information i NorrGIS kanaler – skicka oss en blänkare.

Gör ett eget utlägg (ladda ner dokument för att ansöka om eget utlägg) på denna sida: https://www.norrgis.se/internationell-gis-dag-20-november/

 

NorrGIS återinför stipendier för att uppmärksamma goda utbildningsinsatser för lärare

Det var ett tag sedan NorrGIS var delaktig i Stefan Stenlunds* resestipendie tillsammans med Metria och Esri. Nu är det dags igen.

NorrGIS arbetar för att under 2025 återinföra ett Stipendie. Vi funderar framför allt på att främja skolor, lärare och elever att nyttja GIS teknik.

Under hösten formaliseras innehållet och utformningen av stipendier och hur man kan ansöka om desamma.

Syftet är att främja GIS användning och få flera yngre förmågor till vår bransch. Vi tittar också på att kunna sponsra studentdeltagande i de två konferenser som arrangeras i NorrGIS trakterna Luleå och Skellefteå under 2025, vilka du kan läsa mer om nedan.

*Stefan Stenlund var Pionjär inom Lantmäteriets digitalisering och införande av geografisk informationsteknik och var verksam på Lantmäteriet i Luleå.

 

NorrGIS idékonferens 23-24 januari 2025 – ”Save the date”

På NorrGIS idékonferenser sätter du tillsammans med andra medlemmar agenda för kommande års verksamhetsplaner för föreningen NorrGIS.

På dessa idékonferenser kan du vara med och nätverka, samtala och påverka vad du tycker våran förening ska göra för att stärka GIS- och geodata-branschen i Norr- och Västerbotten

Vi står för boende, trevligheter och program lunch till lunch – du står för idéerna.

 

I år var vi i början av året i Norrbotten och Piteå. Nästa år, 2025, far vi alltså till Västerbotten och Lövånger.

Spara datumen 23-24 januari 2025 redan nu i din kalender och håll utkik efter anmälningslänk.

Det här tillfället vill du inte missa!

 

Anmäl ett TechTalk till 2024

***********************

Vill du hålla ett TechTalk för NorrGIS medlemmar? Lediga tider okt-dec

Anmäl det här: https://bit.ly/NorrGISTT2024_ANM

Kommande DATUM 2024 ÄR:

  • Torsdag 21 november
  • Torsdag 19 december

***********************

 

Rapport från Ocellus BIM/GIS utbildningskonferens BIRGIT den 18 oktober – BIM kursmaterial tillgängligt

Yrkeshögskoleutbildarna (och NorrGIS-medlemmen) Ocellus arrangerade den 18:e oktober i projektet BIRGIT en endagskonferens i Stockholm.

På konferensen diskuterades bland annat branschbehov i stort av Geoforums Sofi Almqvist, BIRGITs mål och syften, status för det kursmaterial som speciallt tagits fram. Luleå kommun berättade om 3D-GIS och BIM användning i framtagandet av digitalt Planprogram för Luleås Industripark. Trafikverket berättade mer om hur de jobbar strategiskt och praktiskt med BIM. Bland annat hur de jobbar för att ta fram den gemensamma IFC standarden för BIM objekt.

 

BIRGIT (training on Building Information models integrated with Geographical Information) är som beskrivits i tidigare nyhetsbrev ett tre- årigt ERASMUS+ finansierat projekt (februari 2022 – januari 2025) som syftar till att överbrygga klyftan mellan efterfrågan och utbud av färdigheter och kompetenser relaterade till BIM ((Building Information Modeling)/GIS (Geografiska informationssystem)-integration och att höja kvaliteten på den befintliga yrkesutbildningen genom att designa och utveckla nya läromedel.

För närvarande håller man på att slutföra dokumentationen av läromedlen och översättningen av kurspaket som tagits fram i samverkan med andra europeiska lärosäten.

Tester av läromedlen kommer att genomföras under hösten 2024, bland annat på de utbildningar Ocellus redan idag bedriver.

 

Kursmaterial finns nu att ladda ner via BIRGITs projektsida: Filling skill gaps in BIM-GIS integration – Filling skill gaps in BIM-GIS integration

 

 

Nationella konferenser till norr 2025

NorrGIS planerar att delta som utställare på både Mätkart 2025 (Luleå) och Kartdagar 2025 (Skellefteå) och ser gärna att många medlemmar tar chansen att närvara som deltagare, utställare eller föredragshållare.

Vi hoppas att du vill prata om projekt och roliga aktiviteter som medlem. Läs mer nedan om eventen.

 

Mätkart till Luleå 19-21 mars 2025

Sveriges Kart och Mättekniska förening SKMF  kommer nästa vår – 19-21 mars att arrangera sin årliga konferens Mätkart MätKart :: SKMF på Kulturens Hus i Luleå.

Mätkart är konferensen som riktar sig till dig i kart- och mätbranschen. Som deltagare kommer du att få möjlighet att lyssna på spännande föreläsningar, delta i praktiska workshops och träffa utställare för att kunna ta del av och diskutera den senaste tekniken.

Utvecklingen i vår bransch går snabbt framåt och de digitala mötena tar över allt mer men på MätKart får deltagare, föreläsare och utställare den värdefulla möjligheten att träffas fysiskt vilket vi i SKMF tycker är mycket värdefullt.

Kombinationen av teori, praktik och den varma trevliga atmosfären på MätKart gör att man siktar på att ha 200 nöjda deltagare.

 

Call for papers

För att MätKart25 i Luleå ska bli så bra som möjligt behöver vi de bästa föreläsningarna!

Finns det något du vill prata om? Har du ett intressant projekt? Kan du tekniken väl? Skicka oss förslag på ditt föredrag!

Tipsa kollegor i mät- och kartbranschen. Det är ni som gör MätKart-konferensen så bra, och vi är säkra på att ni kommer med massor av fantastiska ämnen och presentationer.

Ladda ner Call for papers-dokumentet , fyll i och maila det tillbaka till oss på matkart@skmf.nu  senast 1:a december 2024

 

Kartdagarna till Skellefteå 8-10 april 2025

Äntligen i Norr! Sveriges största konferens för oss som jobbar i branschen. Kartdagarna arrangeras av Kartografiska sällskapet sedan 1976 och är fortfarande den största nationella konferensen inom området med deltagare som beslutsfattare, experter, utvecklare och studenter.

Man siktar på ca 500 deltagare och inrymmer 80-100 föreläsningar under tre trevliga dagar

2025 kommer Kartdagarna Kartdagar 2025 – Kartografiska Sällskapet hållas den 8-10 april på Sara kulturhus i Skellefteå.

Det kommer att bli inspirerande, lärorika och trevliga dagar i en stad med många samhällsbyggnadsprojekt på gång. Grön omställning, innovation, ny teknik, AI är också ämnesområden som präglar norra Sverige och regionen.

Teman som troligtvis också återspeglas i programmet för konferensen.
Centralt för konferensen är också kartutställningen och leverantörsmässa som båda har fri entré och är öppen för alla.

 

Även på denna konferens avser NorrGIS planerar att delta som utställare och ser gärna att du som medlem tar chansen att delta med din organisation!

  • NorrGIS ska ha en monter (tillsammans med KS). Den behöver bemanning, men om många delar på den uppgiften så blir det inte så betungande. Så någon form att tjänstgöringsschema kommer att finnas. Eventuellt kopplat till sponsring av resa och deltagande.
  • NorrGIS monter behöver bemanning. Om man som medlem är intresserad av att hjälpa till så är det välkommet.

Kan vara en, flera dagar eller bara någon timme om möjligt.

  • Förslag på innehåll i NorrGIS monter emottages tacksamt!
  • Vore jättekul med föredrag från NorrGIS medlemsorganisationer. Dels finns det traditionella 25-minutersföredrag för betalande deltagare, dels finns chansen att ha 15-minutersföredrag för allmänheten.
  • Förslag på föredrag emottages tacksamt!
  • Och de ser också att vi från NOrrGIS land passar på att berätta om allt bra och intressant vi gör i Norra sverige;

Call for papers:

Call for papers – senast 31 oktoberKartdagar 2025 – Call for papers: Call for papers

  • Kartdagarna 2025 i Skellefteå!
    Möjlighet att presentera! Passa på att anmälda ditt föredrag. Passa på att sprida ditt budskap, eller erfarenhet till andra. Nu finns chansen att berätta mer om det norrländska perspektivet i branschen. Anmäl ditt bidrag på  https://kartografiska.se/kartdagar-2025/
  • Möjlighet att ställa ut! Under kartdagarna arrangeras också en mässa med utställare från branschen. Här har man möjlighet att få synas inför hundratals deltagare. Är du intresserad av att veta mer – hör av dig till utställargruppen: sara.wiman@geografiskainformationsbyran.se
  • Möjlighet att medverka! Senare under hösten släpper vi program och möjlighet att anmäla sig som deltagare. Håll utkik i sociala medier och på https://kartografiska.se/kartdagar-2025/

 

Kartografiska sällskapet söker också Sessionsledare bland NorrGIS medlemmar:

 

Sessionsledare sökes till Kartdagarna

Programgruppen för Kartdagarna där en av våra NorrGIS medlemmar Lars-Åke Nyström från  www.prola.se är ansvarig för sessionsledarna.

Han undrar om det finns några ur NorrGIS organisation som kan tänka sig att vara sessionsledare på Kartdagarna i Skellefteå?

Det kommer att finnas följande sessioner, Föredrag, Utställarspår och Workshop.

 

Tidslängd för dessa är:

Föredrag: 90 minuter, 3 föredrag, varje föredrag har 20 min att tala + 5 minuter för frågor, sedan ska det finnas 5 minuter över innan nästa föredrag för de personer som vill byta lokal.

Utställarspår: 90 minuter, 3 föredrag, varje föredrag har 20 min att tala + 5 minuter för frågor, sedan ska det finnas 5 minuter över innan nästa föredrag för de personer som vill byta lokal.

Workshop: 60-90 minuter,

Att vara sessionsledare innebär bl.a.:

  • Förbereda bild med sessionens föredrag enligt mall som ni kommer att få från mig, ca 1 månad innan Kartdagarna
  • Gör utskick till era föredragshållare eller workshopledare ca två veckor i förväg. Gör ett utskick per session/workshop. Ni kommer att få mall från mig.
  • Hälsa välkommen och presentera föredragshållare.
  • Se till talare håller tiden.
  • Förbered frågor att ha i beredskap om inte publiken har några.
  • Alla talare ska använda mikrofon vid presentationerna.
  • Jag kommer att finnas tillgänglig innan Kartdagarna för frågor och även på plats om någon har funderingar. Kontakta mig lars-ake.nystrom@prola.se  om du är intresserad;

 

Lantmäteriet och smartare samhällsbyggnadsprocess (SmartSam) – Nyheter och event

Webbinar och möten

 Smartare samhällsbyggnadsprocess etapp 2 – strategi och färdplanen framåt

22 oktober kl.09:00 – 15:30

Delta i webbinaret via länk (nytt fönster)

Mer info: https://www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/om-smartare-samhallsbyggnad/informationsmoten/#faq=b0af

Geodatarådets lunchseminarium

24 oktober kl.12:00 – 13:00
Mer info: https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/Samverkan-med-andra/geodataradet/informationstillfallen/#faq=018d

Webbsänt informationsmöte – Smartare samhällsbyggnadsprocess

28 oktober kl.13:00 – 14:00

Mer info: https://www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/om-smartare-samhallsbyggnad/informationsmoten/#faq=8326

GNSS/Swepos-seminariet
7 november kl.09:00 – 16:00
Seminariet vänder sig till dig som är intresserad av utvecklingen av satellitpositionering och Swepos. Du får en uppdatering om satellitsystemens status, utvecklingen av Swepos, det nationella nätet av fasta referensstationer, och olika tillämpningsområden för GNSS.
Ta del av mer information om seminariet.

Värdefulla datamängder – förändringar på gång
Lantmäteriet planerar att införa EU-direktivet värdefulla datamängder, (High Value Data, förkortat HVD) den 3 februari 2025. Här finns övergripande information om förändringar som planeras. Mer information kommer att ges löpande under tiden fram till införandet.
https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/vara-produkter/Produktnyheter/Allmanna-nyheter/vardefulla-datamangder—forandringar-pa-gang/

Förändringar i avtal

I samband med införandet av värdefulla datamängder kommer Lantmäteriets avtal att förändras. Status för förändringsarbetet redovisar vi löpande under respektive avtal

Mer info finns här: https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/vara-produkter/oppna-data/forandringar-i-avtal/

Information om nedstängda eller begränsade digitala tjänster
Lantmäteriet har uppmärksammat brister i myndighetens hantering i utlämnande av information. Detta har medfört att vissa digitala tjänster stängts eller begränsats för extern åtkomst. Här hittar du information om händelsen. Sidan uppdateras löpande.
https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/om-webbplatsen/tekniska-fragor/information-om-nedstangda-eller-begransade-digitala-tjanster/

Webbutbildning Nationella geodataplattformen – språngbrädan till digitalisering

Ta chansen att fördjupa dina kunskaper och vara med i framkant av digitaliseringen med vår nya webbutbildning!

Nationella geodataplattformen – språngbrädan till digitalisering

NGP:s roll är att vara navet för standardisering och delning av datamängder mellan aktörer i samhällsbyggnadsprocessen, men även i andra samhällsutmaningar.

 

Syftet med utbildningen

  • Varför vi digitaliserar
  • Hur vi jobbar för en digital, obruten samhällsbyggnadsprocess
  • Vad den Nationella geodataplattformen är för något
  • Specifikationer, datamängder
  • Information om avtal och användarvillkor
  • Hur vi kan ta nästa kliv i digitaliseringen mor datadrivna arbetssätt

Målet med utbildningen

Efter genomgången utbildning kommer du att:

  • Ha en fördjupad kunskap om varför vi digitaliserar
  • Förstå innebörden av en digital obruten samhällsbyggnadsprocess
  • Vara väl bekant med vad NGP är för något
  • Ha förståelse för hur specifikationsarbetet går till
  • Kännedom om begreppen producent och konsument
  • Vara inspirerad att arbeta vidare för en effektivare process

 

Mer information finns här: https://www.lantmateriet.se/sv/nationella-geodataplattformen/om-plattformen/nyheter/webbutbildning-nationella-geodataplattformen—sprangbradan-till-digitalisering/

 

Lediga jobb hos våra medlemmar

Här tipsar vi om lediga jobb inom GIS, GIT, Geodata och samhällsbyggnad eller närliggande där GIS-kompetens efterfrågas i annonsen!

Vill du tipsa om lediga jobb går det bra med ett mail till jonny.halvarsson@lulea.se

 

Lediga jobb (Norr- och Västerbotten):

Nyheter från media och sociala kanaler

Om NorrGIS Nyhetsbrev/Medlemskap/Information i våra digitala kanaler

Känner du någon som borde få denna information eller vill du inte ha detta nyhetsbrev mail ledes i fortsättningen? Registrera/Avregistrera via denna länk https://www.norrgis.se/norrgis-nyhetsbrev/

Vill du själv ha med nyheter i kommande nyhetsbrev har vi nu skapat en utgivningsplan som du hittar på NorrGIS Web

Känner du något företag som borde bli medlem. Tipsa gärna om vår förening.

Har du ett ledigt jobb – tipsa eller skriv på NorrGIS LinkedIN sida.

 

Vill du skriva om något roligt, spännande eller intressant inom GIS? Gå med i och gör det på NorrGIS Facebooksida.

Är du medlem och vill få tillgång till NorrGIS Microsoft Team för samarbete? Maila jonny.halvarsson@lulea.se

 

GDPR:

NorrGIS lagrar medlemsinformation, namn, mail och företagsinformation för att kunna administrera, informera, fakturera och föra dialog med sina medlemmar.

Vi har inget speciellt nyhetsbrevsystem utan skickar våra nyhetsbrev som vanliga mail och lägger samtidigt upp nyheten på NorrGIS Web.