2024_9dec_Nyhetsbrev6

Året som gått

Hej NorrGISare.

Nu har det gått ett år igen! I NorrGIS verksamhetsplan som vi satte i januari och beslutade i februari stod att vi ska fortsätta jobba för att Geodata ska göras tillgängliga (öppna data).

Geodatarådets geodatastrategi: Öppna data, tillgängliga geodata, användbara geodata och en bra samverkan är mantrat.

Vi har både på studieresa, i TechTalk från Piteå och i SAMSAM-dialog haft medlemsinformationer om hur detta görs hos några av våra medlemskommuner.

Det är inte svårt att låta bli att kommentera det som i våras skedde med Lantmäteriets nedstängning av ett antal tjänster kopplat till maskintjänster för att kunna ta del av akter.

Nedstängningen har så klart påverkat många kunder som nu manuellt får beställa dessa via lantmäteriets ordinarie e-tjänster/förfrågningar.

Vi får hoppas på någon snabb lösning även om det just nu inte ser ut att än vara klart om man kan öppna denna maskin till maskintjänst igen.

Orsaken har de senaste veckorna uppdagats och vi har också sett följderna. Lantmäteriets GD har fått gå. Öppna data å ena sidan – informationssäkerhet å andra!

Och den senare trumfar högst.

För att kunna öppna data behöver man alltså ha koll på och informationsklassa sina geodata.

Det arbetet ser jag mig fortsatt kommer vara viktigt för alla kommuner och myndigheter.

Det är ändå glädjande se att det finns en ambition från i all fall många kommuner att utveckla och ta fram karttjänster och geodatalösningar som gör det lättare för både medborgare och företag.

I Övertorneå släppte man i samband med Internationella GIS-dagen en ny kommun-GIS-portal

Och samma dag släppte vi själva på Luleå Kommun en trygghetsapp för medborgare att via karta kunna rapportera in otrygga platser i kommunen som vi sedan använder för att fortsätta använda för att Luleå fortsatt ska vara en av de bästa och tryggaste kommunerna att leva i.

 

Fortsätt att komma med idéer, delta i projekt och samverka

Året har alltså följt NorrGIS huvudsyften och mål som sedan länge gällt för vår förening. VI får ofta höra från våra syster-GIS-föreningar söderifrån att NorrGIS är en aktiv förening och att vi är bra på att samverka.

Jag tänker att vi kan bli ännu lite bättre!

Det är vår gemensamma vilja att dela med oss av kunskap, vår gemensamma vilja att vilja bidra med våra egna kunskaper och erfarenheter som också gör oss som förening stark.

Klarar vi av att både samverka (prata med varandra) men också samarbeta (göra saker ihop) finns många vinster.

Jag vet att det kräver en del egentid och ideellt arbete från många av er som deltar i arbetsgrupper och ni som sitter i styrelsen. Ni gör ett fortsatt fantastiskt jobb.

Så tack för alla era insatser under året.

Speciellt tack till Umeå kommun som arrangerade en fantastisk studieresa under två dagar i höstas.

Vem tar stafettpinnen nästa år?

Det kanske vi kan diskutera på årets idékonferens! Läs mer om den i vårt nyhetsbrev nedan.

 

Det här är NorrGIS:

NorrGIS är en ideell förening öppen för kommuner, organisationer och företag eller personer vilka arbetar inom området geografisk informationsteknik och digital samhällsbyggnad i Norr- och Västerbotten.

Syftet är att verka för ökad användning av

  • Geografiska data, geodata
  • Geografisk informationsteknik, GIT
  • Geografiska informationssystem, GIS

Detta sker främst genom att vi i föreningen

  • sprider information om NorrGIS verksamhet
  • verkar för gemensamma projekt
  • anordnar samordnad kompetensutveckling bland medlemmarna
  • arrangerar seminarier, studiebesök och resor
  • verkar för ett aktivt personnätverk inom kompetensområdet
  • delar med oss av erfarenheter
  • skapar nätverk med andra relaterade verksamheter som på olika sätt arbetar inom ämnesområdet

riktigt god Jul och ett Gott nytt år från NorrGIS !

julbild2024

//Jonny Halvarsson

Ordförande NorrGIS

Luleå 9 december 2023

NorrGIS Nyhetsbrev 6:2024 December

Inbjudan och anmälan till NorrGIS årliga idékonferens

På NorrGIS idékonferenser sätter du tillsammans med andra medlemmar agenda för kommande års verksamhetsplaner för föreningen NorrGIS.

På dessa idékonferenser kan du vara med och nätverka, samtala och påverka vad du tycker våran förening ska göra för att stärka GIS- och geodata-branschen i Norr- och Västerbotten

Vi står för boende, trevligheter och program lunch till lunch för två personer/medlemsorganisation – du står för engagemanget, tiden och idéerna.

Nästa år, 2025, far vi alltså till Västerbotten och Lövånger. Så var med och påverka, nätverka och lyft goda idéer för hur alla kan vara med och utveckla vår bransch.

Det här tillfället vill du inte missa! Anmäl dig här senast 7 januari 2025:

https://forms.office.com/e/sk41iUk5BF

Idekonferens 2025

Läs mer om idekonferensen här där också kan anmäla dig och ladda ner inbjudan och fullständigt program.

 

Bilder och kort rapport från NorrGIS studieresa till Umeå

NorrGIS Studieresa till Umeå blev en lyckad, intressant och rolig tillställning.

Planeringen av redan stod i första hand Luleå kommun och Länsstyrelsen för. Tack till Annika Deschamps och Anton Andersson.

Vi besökte Länsstyrelsen där vi fick ta del av deras projekt kring GIS utveckling och verksamhet både på Nationell och lokal nivå. De beskrev många av sina karttjänster.

Efter Länsstyrelsen for vi med en kort guidning av Umeås samhällsplaneringsprojekt vägen upp till Umeå universitet och SLU.

På Umeå Universitet fick vi dragning av de grundutbildningar som ges inom kulturgeografi – exempel på GIS-kurser och även de forskningsprojekt som pågår.

SLU tog sedan emot för att berätta om sin utbildnings och forskningsverksamhet.

Känslan är SLU och också sverige vi ligger långt framme inom fjärrananlys och drönarteknik särskilt spännande var forskaren William Lidbergs arbete att med AI ta fram en bättre nationell flödesmodell (geodatalager) med vattendrag med hjälp av bla laserdata.

På kvällen åt vi middag på Clarion hotell och vi avslutade på skybaren med nattutsikt över Umeå. GeoQuizzen var klurig.

Dag två fick vi ta del av allt arbete man gör på Umeå kommun.

Från Mätning, till öppna data, hur man jobbar med namnsättning av gator, hur man skapar gröna stråk och framför allt vikten av att planera en GISdag eller tårtkalas på en kommun.

Över 30 talet NorrGIS medlemmar deltog, nätverkade och förkovrade sig under denna fantastiska studieresa.

Umeå

Umeå

12 dec: Inbjudan till gemensamt stormöte om BAL avtal

Till kommunens GIS/MÄT/KART/GEODATA chefer mfl

Inbjudan till kommunalt stormöte om ”Samverkansavtal BAL”

Förra torsdagen, den 14 november, skickade Lantmäteriet ut ett brev till Sveriges kommuner där deras generaldirektör uppmanar oss kommuner att skriva på det nya ”Samverkansavtal BAL”, som också bifogades utskicket.

Vi är några kommuner som pratat med varandra och vi funderar samtliga på hur vi ska göra, om vi ska skriva på avtalet som Lantmäteriet tagit fram, vilka delar vi i så fall ska skriva på eller hur vi ska göra. Förmodligen sitter fler kommuner med samma problem för man saknar stöd i frågan.

Vi har också fått underhandsinformation om att SKR:s jurister arbetar intensivt med att tolka vad HVD-direktivet från EU innebär för Sveriges kommuner, och det verkar där som att det inte är självklart att Sveriges kommuner har ett HVD-ansvar med anledning av att en kommun inte har rikstäckande geodata mm (se bilaga från SKR presentation vid GIS-väst möte 2024-11-12 (se bild 11 i bifogad fil). Hur påverkar denna nya information vårt beslut? Vad händer om vi inte skriver på avtalet?

Med anledning av detta har jag och några kommuner varit i kontakt med SKR och frågat om vi inte ska försöka kalla till ett stormöte för alla kommuner för att försöka få en så bred ståndpunkt som möjligt i om vi kommuner ska skriva på det nya avtalet ”Samverkansavtal BAL” eller inte. Men då inte SKR känner att de kan kalla till ett sådant stormöte är vi några kommuner som i stället gemensamt tar initiativ till detta och härmed bjuder in alla svenska kommuners geodataenheter för att gemensamt kunna inleda en diskussion kring frågan.

Tid för stormötet:

Torsdag den 12 december kl. 12-13

Direktlänk till Teams:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_N2Y3OGQzNTMtNzhhYy00NDg3LTg0Y2MtYWMxN2I3NTA1ODI5%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22b2a94293-e03c-4e3f-8887-1c121a3a01e6%22%2c%22Oid%22%3a%22a8bc8078-654b-45a3-b379-2acf86d99965%22%7d

PS!

Hjälp oss gärna att sprid information om detta stormöte till andra kommuner via era olika lokala nätverk.

Vi tror också det vore bra om ingen kommun skriver på ”Samverkansavtalet BAL” med Lantmäteriet innan vi haft vårt stormöte utifrån om vi skulle komma fram till någon gemensam ståndpunkt.

Vänliga hälsningar

  • Niklas Eriksson, Geodatastrateg Örebro
  • Mikael Grönkvist, Geodatachef Sollentuna
  • Karin Fristad, avdelningschef Geografisk information Varberg
  • Pauline Pertoft, Enhetschef Kart och Mät Ängelholm
  • Hanna Ståhl, Verksamhetschef Geodata & Bygglovavdelningen Kungsbacka
  • Torbjörn Rost, Chef Lantmäteri och geodata Östersund
  • Peter Ekman, Geodatachef Luleå
  • Ida Brännäng, Enhetschef Geodataenheten Eskilstuna
  • Björn Anderfjäll, tf Enhetschef Geografisk information Västerås
  • Annika Hovberg, Enhetschef Geodata Norrköping
  • Lars Karlsson, Kart- och mätchef Skövde kommun
  • Richard Hejdenberg, Enhetschef Kart-, Mät- & GIS-enheten Gävle

NorrGIS återinför stipendier för att uppmärksamma goda utbildningsinsatser och projekt inom branschen

Det var ett tag sedan NorrGIS var delaktig i Stefan Stenlunds* resestipendie tillsammans med Metria och Esri. Nu är det dags igen.

NorrGIS tog beslut på senaste styrelsemötet att vi på ”något sätt” kommer att återinföra stipendier. Vi funderar framför allt på att främja skolor, lärare och elever att nyttja GIS teknik.

Under hösten har nu innehållet och utformningen av stipendierna formaliserats och hur man kan ansöka om desamma. Vi kommer att lansera stipendierna i samband med konferenserna Mätkart och Kartdagar i vår.

Syftet är att främja GIS användning och få flera yngre förmågor till vår bransch. Vi tittar också på att kunna sponsra studentdeltagande i de två konferenser som arrangeras i NorrGIS trakterna Luleå och Skellefteå under 2025, vilka du kan läsa mer om nedan.

*Stefan Stenlund var Pionjär inom Lantmäteriets digitalisering och införande av geografisk informationsteknik och var verksam på Lantmäteriet i Luleå.

Bilder och aktiviteter från internationella GIS-dagen 20 nov 2024

Den 20 november firades i vanlig ordning på Internationella GIS-dagen som i år fyllde 25 år hos flertalet NorrGIS medlemmar.

Firandet bestod av föreläsningar, med tårtor, öppna hus och lanseringar av applikationer.

GIS-dagen handlar om att sprida kunskap och information om GIS och Geodata på ”gräsrotsnivå” och få fler att förstå hur man kan använda teknik och geodata i samhällets tjänst!

Kul också att många delar med sig av firandet med bilder på sociala media.

gsidaycakes2024

Övertorneå lanserade ny kartportal på GIS-dagen

Den 20 november i samband med den internationella GIS-dagen lanserade Övertorneå kommun en ny kartportal.

”– Vi vill göra det ännu enklare både för de som bor i kommunen och de som funderar på att flytta hit.

Kartportalen kommer göra det smidigt att överblicka allt från lediga tomter, strandskydd, vandringsleder, skidspår och mycket mycket mer”, säger Mattias Gomez, GIS-samordnare.

Övertorneås nya kartportal hittar du via länken här: www.overtornea.se/kartportal

Nyheten hamnade även i Haparanda Tidning.

Kul tycker vi i NorrGIS och ser fram emot fler öppna kartapplikationer i våra organisationer.

Övertorneå kartportal

NorrGIS TechTalks 2025

Anmäl ett TechTalk till 2025

***********************

Vill du hålla ett TechTalk för NorrGIS medlemmar?

Ett NorGIS techTalk är vår populära webbinarieserie som vi erbjuder till våra medlemmar.

Vill du berätta om något spännande inom GIS och geodataområdet?

Om en produkt, ett erbjudande, ett lyckat projekt? Här har du chansen att nå ut till GIS och geodatabranschen och NorrGIS medlemmar!

Anmäl ditt techtalk här: https://forms.office.com/e/WgST5Fqs8e

Datum för 2025 är:

Torsdag 16 januari 13:00-14:00

Torsdag 20 februari 11:00-12:00
Torsdag 27 mars 11:00-12:00
Torsdag 17 april 11:00-12:00
Torsdag 23 maj 11:00-12:00
Torsdag 19 juni 11:00-12:00
JULI/ -> Inget TechTalks
Torsdag 21 augusti 11:00-12:00
Torsdag 18 september 11:00-12:00
Torsdag 23 oktober 11:00-12:00
Torsdag 20 november 11:00-12:00
Torsdag 19 december 11:00-12:00

***********************

Nationella konferenser till Norr 2025

NorrGIS planerar att delta som utställare på både Mätkart 2025 (Luleå) och Kartdagar 2025 (Skellefteå) och ser gärna att många medlemmar tar chansen att närvara som deltagare, utställare eller föredragshållare.

Vi hoppas att du anmäler dig och tar del av senaste nyheterna i vår bransch och att du passar på att nätverka med hela Sveriges kart-, mät-, GIS- och samhällsplaneringsexpertis på plats i Luleå och Skellefteå.

Som medlem kan du också hänga och ta del av NorrGIS aktiviteter under konferenserna.

Läs mer nedan om eventen.

 

Mätkart till Luleå 19-21 mars 2025

Sveriges Kart och Mättekniska förening SKMF  kommer nästa vår – 19-21 mars att arrangera sin årliga konferens Mätkart på Kulturens Hus i Luleå.

Mätkart är konferensen som riktar sig till dig i kart- och mätbranschen. Som deltagare kommer du att få möjlighet att lyssna på spännande föreläsningar, delta i praktiska workshops och träffa utställare för att kunna ta del av och diskutera den senaste tekniken.

Utvecklingen i vår bransch går snabbt framåt och de digitala mötena tar över allt mer men på MätKart får deltagare, föreläsare och utställare den värdefulla möjligheten att träffas fysiskt vilket vi i SKMF tycker är mycket värdefullt.

Kombinationen av teori, praktik och den varma trevliga atmosfären på MätKart gör att man siktar på att ha 200 nöjda deltagare.

Anmäl dig här: MätKart25

 

Kartdagarna till Skellefteå 8-10 april 2025

Äntligen i Norr! Sveriges största konferens för oss som jobbar i branschen. Kartdagarna arrangeras av Kartografiska sällskapet sedan 1976 och är fortfarande den största nationella konferensen inom området med deltagare som beslutsfattare, experter, utvecklare och studenter.

Man siktar på ca 500 deltagare och inrymmer 80-100 föreläsningar under tre trevliga dagar

2025 kommer Kartdagarna Kartdagar 2025 – Kartografiska Sällskapet hållas den 8-10 april på Sara kulturhus i Skellefteå.

Det kommer att bli inspirerande, lärorika och trevliga dagar i en stad med många samhällsbyggnadsprojekt på gång. Grön omställning, innovation, ny teknik, AI är också ämnesområden som präglar norra Sverige och regionen.

Teman som troligtvis också återspeglas i programmet för konferensen.
Centralt för konferensen är också kartutställningen och leverantörsmässa som båda har fri entré och är öppen för alla.

Läs mer här:  https://kartografiska.se/kartdagar-2025/

Lantmäteriet och smartare samhällsbyggnadsprocess (SmartSam) – Nyheter och event

Förändringar i avtal

I samband med införandet av värdefulla datamängder kommer Lantmäteriets avtal att förändras. Status för förändringsarbetet redovisar vi löpande under respektive avtal

Mer info finns här: https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/vara-produkter/oppna-data/forandringar-i-avtal/

Information om nedstängda eller begränsade digitala tjänster
Lantmäteriet har uppmärksammat brister i myndighetens hantering i utlämnande av information. Detta har medfört att vissa digitala tjänster stängts eller begränsats för extern åtkomst. Här hittar du information om händelsen. Sidan uppdateras löpande.
https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/om-webbplatsen/tekniska-fragor/information-om-nedstangda-eller-begransade-digitala-tjanster/

Webbutbildning Nationella geodataplattformen – språngbrädan till digitalisering

Ta chansen att fördjupa dina kunskaper och vara med i framkant av digitaliseringen med vår nya webbutbildning!

Nationella geodataplattformen – språngbrädan till digitalisering

NGP:s roll är att vara navet för standardisering och delning av datamängder mellan aktörer i samhällsbyggnadsprocessen, men även i andra samhällsutmaningar.

Syftet med utbildningen

  • Varför vi digitaliserar
  • Hur vi jobbar för en digital, obruten samhällsbyggnadsprocess
  • Vad den Nationella geodataplattformen är för något
  • Specifikationer, datamängder
  • Information om avtal och användarvillkor
  • Hur vi kan ta nästa kliv i digitaliseringen mor datadrivna arbetssätt

Målet med utbildningen

Efter genomgången utbildning kommer du att:

  • Ha en fördjupad kunskap om varför vi digitaliserar
  • Förstå innebörden av en digital obruten samhällsbyggnadsprocess
  • Vara väl bekant med vad NGP är för något
  • Ha förståelse för hur specifikationsarbetet går till
  • Kännedom om begreppen producent och konsument
  • Vara inspirerad att arbeta vidare för en effektivare process

Mer information finns här: https://www.lantmateriet.se/sv/nationella-geodataplattformen/om-plattformen/nyheter/webbutbildning-nationella-geodataplattformen—sprangbradan-till-digitalisering/

Lediga jobb hos våra medlemmar

Här tipsar vi om lediga jobb inom GIS, GIT, Geodata och samhällsbyggnad eller närliggande där GIS-kompetens efterfrågas i annonsen!

Vill du tipsa om lediga jobb går det bra med ett mail till jonny.halvarsson@lulea.se . Vi lägger också ut annonser på vår LinkedIN sida.

Lediga jobb (Norr- och Västerbotten):

Nyheter från media och sociala kanaler

 

*************

Om NorrGIS Nyhetsbrev/Medlemskap/Information i våra digitala kanaler

Känner du någon som borde få denna information eller vill du inte ha detta nyhetsbrev mail ledes i fortsättningen? Registrera/Avregistrera via denna länk https://www.norrgis.se/norrgis-nyhetsbrev/

Vill du själv ha med nyheter i kommande nyhetsbrev har vi nu skapat en utgivningsplan som du hittar på NorrGIS Web

Känner du något företag som borde bli medlem. Tipsa gärna om vår förening.

Har du ett ledigt jobb – tipsa eller skriv på NorrGIS LinkedIN sida.

 

Vill du skriva om något roligt, spännande eller intressant inom GIS? Gå med i och gör det på NorrGIS Facebooksida.

Är du medlem och vill få tillgång till NorrGIS Microsoft Team för samarbete? Maila jonny.halvarsson@lulea.se

 

GDPR:

NorrGIS lagrar medlemsinformation, namn, mail och företagsinformation för att kunna administrera, informera, fakturera och föra dialog med sina medlemmar.

Vi har inget speciellt nyhetsbrevsystem utan skickar våra nyhetsbrev som vanliga mail och lägger samtidigt upp nyheten på NorrGIS Web.